2014.01.13. Értéket hulladékból- alapkutatások másodlagos nyersanyagok hasznosítására

A kutatómunkánk fő célkitűzése: a a kritikus elemek szekunder nyersanyagokból való kinyerése és a későbbi üzemi technológiai kialakításának tudományos megalapozása.
A hazai forrásokból történő előállításra alapvetően két út kínálkozik:
A bányászati meddőkből  és erőműi pernyékből  nyert ritka- és ritkaföldfém ásvány tartalmú koncentrátumok kohászati feldolgozása.
Itt kerül sor a fehérvárcsurgói üveghomok, a pátkai szulfidos-fluoritos, az úrkúti mangánérc bánya és előkészítőmű meddőjének vizsgálatára. 
A lakossági és ipari célra gyártott és elhasznált elektronikai eszközök alkatrészeiben, szerkezeti anyagaiban rejlő kritikus elemek kinyerése.
Az elhasználódott notebookok, a mobiltelefonok, a síkképernyők (LCD, LED TV-k és monitorok; plazma TV-k, a LED világítóeszközök nagy koncentrációban tartalmaznak értékes – kritikus – fémeket.  Ezen elemek mellett, különösen a NYÁK-okban, igen jelentős nemes- (Au, Ag, Pt) és színesfém tartalom (Cu, Pb, Sn, Zn, Al) is, melyek aprítást követően mágneses, elektromos és sűrűség szerint fizikai eljárásokkal visszanyerhetők. A finomabb méretben, ill. ötvözetként előforduló nemesfémek és a kritikus elemek kémiai (és/vagy biokémiai) úton tárhatók fel és választhatók le. 
 
E kutatómunka alapvetően a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai, valamint a Ásványtani-Földtani Intézetében folyik. A kémiai elemzéseket az MTA Természettudományi Központ Anyag- és Környezetkémiai Intézete végzi.
 
2014.01.13.
 
Csőke Barnabás, másodlagos nyersanyagok
 

Projekt neve: CriticEl - "Nemzetközi együttműködésben
megvalósuló alapkutatás a kritikus
nyersanyagok hazai gazdaságfejlesztő
potenciáljának kiaknázására"
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV -2012-0005