Interjú Tompa Richárddal

„ Egyrészt megismerem ezeknek a kritikus elemeknek, a bányászatuknak a problematikáját,ebből a szempontból tágul a látóköröm, felhasználásuk  köre , a mennyiségek szempontjából is izgalmas kérdés, és hát elmélyülök egy olyan szoftver ismereteiben ami később is igen hasznos lehet. Lényegesek a projekt követelményei, hogyan lehet ezeknek megfelelni.  Maguk a ritkaföldfémek, az hogy nemigen foglalkoztak velük Magyarországon kuriózumnak számítanak, másrészt mi  szakmai alapon nyertük meg ezt a projektet, mert bányászattal, földtannal és előkészítés technikával egyszerre, egy helyen más nem foglalkozik csak mi. Ez a sokszempontúság,  igencsak kiszélesíti a szakmai horizontot. Mindemellett szakmai kapcsolatokban is  várhatóan  lesz hozadéka ezeknek a munkáknak…”

- Most halasztom a doktorimat, mert doktorandusz voltam, illetve lennék, de mivel államilag finanszírozott státuszban voltam, ami teljes állásnak számít, emiatt a projektben nem vehetnék részt csak maximum félállásban, de a képzésem halasztása miatt már teljes munkaidőben a projektnek dolgozom.

- Mi volt a doktoranduszi témaköre?

- Magyarországi szenek lennének a témáim, elsősorban a fekete szenek kitermelési és felhasználási lehetőségei, azon belül is a tiszta szén technológiák, a felszín alatti  szénelgázosítás irányában indult el a dolog, ami most a projektben való részvételem miatt kissé lassabban halad.

- Hogyan csöppent a projektbe és mik a feladatok?

- Az érintett elemek előfordulásainak  modellezése kapcsán... 3D-s modellezésről van szó, még nem tudom a konkrét végkifejletet , ami lehet egy termelés megtervezése, vagy korábbi bányászati tevékenységeket modellezünk, bányatérképet feldolgozni és ezt modellezni, mindegyik lehet feladat. Van egy modellező programunk, amit a tanszék használ, a Surpac. Nemrégiben vásárolta meg a tanszék és folyamatosan az oktatásba is bevonjuk. Ez egy, relatíve széles körben elterjedt bányászati szoftver,amit a projektben is szeretnénk felhasználni modellezésre.

Jelenleg a szakirodalmi kutatásokat végezzük - ezeknek a kritikus elemeknek a világban és Magyarországon előforduló termelési adatait és bányászati technológiáit dolgozzuk fel. A projektnek az a lényege, hogy a magyarországi lehetőségeket feltárjuk, miközben mi a témakörnek ezen a szegmenseivel foglalkozunk, a többi intézetben a hazai előfordulásokkal , a hulladékból való visszanyeréssel, stb. foglalkozik, ugyanebben a témakörben. Ha jól tudom az első kiadványkötetben ez található majd, a másodikban,- ami a munkákról napvilágot lát - , a pátkai fluorit teljes bányászati jellegű feldolgozása lesz a feladatunk. Abban feltétlenül megjelenik a modellezés.

- Mennyire korszerű ez a technológia, amivel Ön dolgozik?

- Feltétlenül az… a világ vezető bányászati cégei is alkalmazzák ezt a programot. Bányászati tervezésre, földtani modellezésre, bányászati tevékenység ütemezésére. Meglehetősen korszerű, eléggé elterjedt szoftver, és több mint 110 országban használják a világon. - Megjelenik valami eredetiség ebben  a munkában?

- Még ez nem látszik, reméljük… egyelőre ismerkedünk, legalábbis én,  a témával,illetve a szoftverrel.

- Beszéljünk régi dolgokról. A középiskola utáni döntésről.

- Én elég sok időt töltöttem a felsőoktatásban, mondhatjuk így. Eredetileg, amikor középiskolát végeztem, akkor én Debrecenbe mentem tanulni, geográfus lettem, meg földrajz tanár, és utána jöttem ide. Amikor elkezdtem az egyetemi tanulmányokat , már akkor Debrecenben éreztem, hogy más, valami ilyen irányba kell fordulnom, de úgy döntöttem, ha elkezdtem akkor be is fejezem az ottani tanulmányokat. Gondolkodtam a levelező képzésen, de azok a kurzusok, amelyek indultak nekem nem voltak érdekesek , ezért jöttem nappalira. Az utolsó ötéves képzésben végeztem bányamérnökként.

- Hogyan került a doktoranduszi „vonalra”?

- A szüleim alapvetően támogattak abban, hogy tanuljak, meg forszírozták is, általános és középiskolás tanulmányaim alatt nem lehetett mondjuk rossz jegyet haza vinni, egy idő után ez átbillentem a másik oldalra , ahogyan tanultam és még mindig és még mindig, Amikor végeztem nem éreztem magamtól távol állónak a tudományos pályát, de a felsőoktatás jelenlegi helyzete miatt nem feltétlenül tűnik szerencsés döntésnek.

- Mi lehet ennek a projektnek a hozadéka az Ön számára?

- Egyrészt megismerem ezeknek a kritikus elemeknek, a bányászatuknak a problematikáját,ebből a szempontból tágul a látóköröm, felhasználásuk  köre , a mennyiségek szempontjából is izgalmas kérdés, és hát elmélyülök egy olyan szoftver ismereteiben, ami később is igen hasznos lehet. Lényegesek a projekt követelményei, hogyan lehet ezeknek megfelelni.  Maguk a ritkaföldfémek, az hogy nemigen foglalkoztak velük Magyarországon kuriózumnak számítanak, másrészt mi szakmai alapon nyertük meg ezt a projektet, mert bányászattal, földtannal és előkészítés technikával egyszerre, egy helyen más nem foglalkozik csak mi. Ez a sokszempontúság, igencsak kiszélesíti a szakmai horizontot. Mindemellett szakmai kapcsolatokban is várhatóan lesz hozadéka ezeknek a munkáknak, újabb emberek újabb ismerkedések és ismeretek… Azután azt gondolom, ez a szakmai érvényesülésnek is lehet egy következő lépcsőfoka. Legalábbis én úgy tekintem.

Projekt neve: CriticEl - "Nemzetközi együttműködésben
megvalósuló alapkutatás a kritikus
nyersanyagok hazai gazdaságfejlesztő
potenciáljának kiaknázására"
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV -2012-0005