Interjú Gerges Anitával

Gerges Anita mérnök kutató:

Kedvencektől, a kritikusokon át, az elemzésig

Ahogyan egy pedagógusnak egy osztályban vannak kedvenc gyerekei , akik tehetségesek és okosak, vagy ahogyan egy átlagembernek vannak kedvenc olvasmányai filmjei, egy fiatal kutató , aki ásványokkal foglalkozik megengedheti e magának , hogy  legyenek valamilyen aspektus alapján kedvelt  kőzetei?

2007 óta szilárd ásványi nyersanyag kutatásban azon belül szinesfémérc kutatásban dolgozom nagyrészt a  Borsodi régióban. Munkám során főleg érces ásványokkal foglalkozom,talán emiatt is ezek állnak hozzám közelebb.

Mi a jelenlegi státusza?

Az Ásványtani – Földtani Intézetben tanszéki mérnökként dolgozom...

Pontosan milyen munkakört fed le, és milyen programba illik ez a tevékenység?

A CriticEl elnevezésű kritikus elemek elemcsoportok kutatására irányuló, Európai Uniós támogatással zajló programban veszek részt. Feladataim közé a mintavételezések előkészítése, a mintázások kivitelezése illetve a minták feldolgozásában, dokumentálása tartozik.

Lefordítható ez kicsit a köznapi nyelvre?

Elő kell készíteni a mintavételezéseket, - ami a projekt megvalósulásának egyik feltétele- először az archív elemzések és szakirodalmai adatok alapján leszűkítjük a mintázandó területet, megtervezzük milyen módszerrel mennyi és milyen típusú mintát veszünk az adott területről. A mintázásról illetve a kőzetmintákról részletes dokumentációt készítünk, amelyek az erre a célra kialakított adatbázisba kerülnek. A mintavételezés után eldöntjük, hogy milyen előkészítést alkalmazunk az adott mintára, annak megfelelően, hogy milyen típusú vizsgálatot szeretnénk végezni, végeztetni. Az így kapott elemzés eredményeket is rögzítjük az adatbázisba.

 Milyen megfontolásokkal vágnak neki ezeknek a munkáknak? Az tudható , hogy kritikus elemek kutatatásáról van szó, és az is ismert , hogy ilyen koncentráltan  felkutatásukkal még nem foglalkoztak Magyarországon.

Elsőként a kritikus elemekhez kapcsolódó magyarországi vonatkozású szakirodalmakat, korábbi kutatási jelentéseket, tanulmányokat, archív elemzési eredmények gyűjtöttük össze és tanulmányoztuk.  Ezek alapján szűkült le a kör bizonyos területekre, majd  ezután vette kezdetét a mintázási szakasz.

Milyen térségekre irányulnak, hol zajlanak vagy hol fognak zajlani ezek a kutatások?

Jelenleg Észak- Kelet-Magyarországon, Rudabányai - hegység területén a Cserehátban Irota környékén, A Dunántúli – Középhegység területén és Pécs környékén , a Mecsekben.

Milyen elemek fellelésére  irányul ez a tevékenység?

Tizennégy kritikus elem, elemcsoport kutatására irányult a projekt, de az idő előre haladtával ezeknek a köre szűkült. Jelenleg a ritkafémek, ritkaföldfémek, berillium, germánium, fluorit és platinafémek csoportja kerültek a látótérbe.

Az előkészítésről már esett szó, a kutatási munkák ezen túl , milyen szakaszban tartanak?

Bizonyos mintavételezések megtörténtek, a minták mintegy 80 százalékát úgymond „ megszedtük”, előkészítettük. Folyamatosan érkeznek az  elemzési eredmények, amelyeknek a feldolgozása jelenleg is zajlik.

Beszéljünk egy kicsit önről... Milyen előzményei voltak  a státusz megszerzésének?

Környezetvédelmi – energetikai szakirányon végeztem a Gábor Áron Szakközépiskolában, ahol a technikusi minősítést is megszereztem, majd jelentkeztem a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karára, ahol geológus mérnök diplomát szereztem 2007-ben. Ugyanebben az évben kerültem a Rotaqua Kft-hez ahol szilárd ásványi nyersanyag kutatásban dolgoztam, majd  jött ennek a projektnek a lehetősége.

Miben áll ennek az érdekessége? Néha túlságosan is romantikusan közelítik meg  a geológusok ténykedését, máskor meg száraz, laboratóriumi taposómalomnak tartják. Mi az Ön véleménye?

Igazán nem egy unalmas munka, mert ha valaki szereti a természetet, a terepi munkát, ezt a fajta kihívást és érdeklődik a  kutatói tevékenységek iránt is, annak ez a szakma illetve ez munka nagyon izgalmas lehet.

Visszatérve a CriticEl kutatásaihoz, milyen reményekkel kecsegtetnek ezek a mostani munkák? Tudom , egyszer valaki azt mondta, amikor a párok összekerüléséről van szó, butaság megkérdezni, hogy a kapcsolatból megszületendő gyereknek  milyen lesz az érettségije. Szóval, korai erről beszélni. Mégis...

Ezek a kutatási programok általában hosszú távú projektek, annak is a földtani  kutatási része csak a kezdete. A hosszú távú cél nyílván a termelés lenne, amely biztos munkahelyeket teremtene az említett térségekben. Olyan területeken dolgozunk, ahol már korábban is zajlottak kutatások sok esetben bányászat is, csak éppen nem ezek az elemek álltak a középpontban. Példaként lehet említeni a magyarországi szeneket, illetve bauxitokat, amelyekhez sok esetben például ritkaföldfémek kapcsolódnak. Ezekkel korábban nem vagy csak részben foglalkoztak. Az új, modern kutatási módszerekkel kell ezek létét, vagy nem létét igazolni, s ezek a módszerek bizonyosan plusz eredményekhez vezetnek.

Projekt neve: CriticEl - "Nemzetközi együttműködésben
megvalósuló alapkutatás a kritikus
nyersanyagok hazai gazdaságfejlesztő
potenciáljának kiaknázására"
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV -2012-0005