• 2014.12.04-05. Nyílt nap a Miskolci Egyetemen

  A Miskolci Egyetemen idén is megrendezésre került a hagyományos, középiskolásoknak szóló nyílt nap. A Rendezvényen a CriticEl projekt megvalósítói is bemutatták a műszaki szakmákban rejlő kihívásokat és lehetőségeket, miközben a projekt érdekes eredményeivel ismertették meg az érdeklődő középiskolás diákokat.


 • 2014.12.04-05. Körkörös Gazdaság (Circular Economy) konferencián a CriticEl projekt

  A Finnországi Espooban rendezték a 1st Conference on Minerals in Circular Economy (MINCE 2014, http://www.mince.fi/) konferenciát, amelyen a CriticEl projekt eredményeit Gombkötő Imre projektmenedzser mutatta be. A konferencia témaköre a nyersanyagok, köztük kiemelten a kritikus nyersanyagok – folyamatos visszajuttatása a gazdaságba, a hulladék hasznosítás erősítése révén, legyen az műszaki, technikai, gazdasági vagy jogalkotási probléma megoldása.

 • 2014.11.18-19. A Miskolci Egyetem a KIC RawMatters konzorciumban

  A Miskolci Egyetem támogatói partnerként vesz részt a KIC Raw Matters (KIC, mint Knowledge and Innovation Community) konzorcium munkájában. Az ESEE régió tagországainak képviselői 2014.11.18-.19-én gyűltek össze a Leobeni Egyetemen, hogy a KIC pályázat kapcsán informálódjanak, illetve közös H2020 hálózatott építsenek. A KIC pályázattal kapcsolatban 2014. december 9-én várható döntés az EIT (Budapest) részéről.


 • 2014.10.09. 18th International Conference on Waste Recycling (WR18)

  A CriticEl projekt záró rendezvénye, az immár 18. alkalommal megrendezett „18th International Conference on Waste Recycling (WR18)” plenáris üléseként valósult meg a Miskolci Egyetemen. A 18 éve megrendezésre kerülő hulladék újrahasznosítás témakörében folyó konferencia sorozatba tavaly kapcsolódott be a korábbi szervezők meghívására a Miskolci Egyetem. A Műszaki Földtudományi Kar kapcsolódó területén jeles Nyersanyag-előkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézete 2014.-ben megkapta a jogot, a visegrádi országok hasonló területen aktív egyetemeivel és kutató helyeivel rotációban történő konferencia szervezésére, ami mutatja a tématerület fontosságát és a Miskolci Egyetem kiválóságát a hulladék újrahasznosítás területén. A 18. alkalommal megrendezett konferencia közel 70 regisztrált részvevővel, 39 előadás és 10 poszter bemutatásával zajlott, két napon keresztül, két párhuzamos szekcióban.

  A WR-sorozat állandó szervezői:

  • Institute of Raw Material Preparation and Environmental Processing, University of Miskolc, Hungary
  • Institute of Geotechnics, Slovak Academy of Sciences, Košice, Slovakia

  • Institute of Environmental Engineering, Vsb-Technical University, Ostrava, Czech Republic

  • Agh - University of Science and Technology, Cracow, Poland

  • Cracow University of Technology, Cracow, Poland

   

  A szervezésbe bekapcsolódó hazai szakmai szervezetek:

  ·         Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület

  ·         Szilikátipari Tudományos Egyesület

  ·         Magyar Kémikusok Egyesülete

  ·         Magyarhoni Földtani Társulat

  ·         Magyar Minőségi Komposzt Társaság

  ·         Magyar Természettudományi Társulat és a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottságának Előkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Munkabizottsága


 • 2014.szeptember 26. – Ismét Kutatók Éjszakáján a CriticEl program

  2014 szeptemberében is megrendezésre került a Kutatók Éjszakája. A CriticEl projekt is jelen volt olyan kísérletekkel, amelyekben bemutattuk az érdeklődő „ifjúságnak”, hogy hogyan segíthetnek a mikroorganizmusok az elhasznált elektronikai eszközeink újrahasznosításában.

   


 • 2014.09.19. Tudományok és Tehetségek Kertje

  Immáron negyedik alkalommal rendezték meg Magyarország egyik legnépszerűbb, több ezres közönséget vonzó tudománynépszerűsítő szabadtéri rendezvényét a „Tudományok és Tehetségek Kertjét”. A fesztivál kiemelt célja a kultúra, a természettudományok, a kutatásfejlesztés és innováció, a művészetek, a sport, a start-up vállalkozói szektor és a kapcsolódó társterületek népszerűsítése az érdeklődők körében. Az idei évben is rengeteg izgalmas és interaktív bemutatót, természettudományos versenyt és szakmai előadásokat, fizikai és kémiai kísérleteket tekinthettek meg a helyszínre látogatók.

  A CriticEl projekt egy népszerű, sokakat érdeklő témakörrel jelent meg a kiállítók között. A napjainkban piacvezető LCD TV-k többféle un. kritikus elemet tartalmaznak kis koncentrációban. Ezek kinyerése, és a hasznosítása a hulladékká vált készülékekből elemi érdekünk. A résztvevők megtekinthetik egy LCD monitor felépítését, a kritikus elemek elhelyezkedését (pl. kijelző panel, LED háttérvilágítás, stb.), valamint bemutatásra kerül ezen kritikus elemek kinyerésének lehetséges technológiája is.


 • 2014.09.01. IMA kongresszus Johannesburgban

  A CriticEl projekt eredményeit két „Ásványtanos” kolléga vitte el a 4 évente megrendezett általános kongesszusára (IMA 2014) a Nemzetközi Ásványtani Szövetségnek (IMA), amit idén Johannesburgban, Dél-Afrikában tartottak 2014. szeptember 1 és 5 között.  A konferenciának egyik önálló szekciója kimondottan a „kritikus elemekkel” és a hozzá kapcsolódó kutatásokkal foglalkozott, így remek lehetőség nyílt a saját eredmények széleskörű bemutatására és a nemzetközi trendek megismerésére. Itt az I-es Alapkutatási Program témái közül hármat mutattak be (1 db előadás és 2 db poszter), amiket érdeklődéssel fogadott a szakmai nagyközönség (mintegy 900 kutató a világ minden tájáról). 


 • 2014.08.05. – Nyáron is gőzerővel folyik a munka

  A CriticEl projekt a záráshoz közelít, de a kutatók gőzerővel dolgoznak nyáron is. Részben terepi, részben laboratóriumi munkák folynak, amelyben mind együttműködő partnereink, hallgatóink, doktoranduszaink is részt vesznek.


 • 2014.05.16. VI Szakmai Szeminárium és a Tanácsadói Panel 3. Féléves Ülése

  A CriticEl projekt szakmai megvalósítói hatodik alkalommal rendezték meg szakmai szemináriumukat, amelyben az egyes kutató csapatok beszámoltak az eddig elvégzett munkáról és eredményekről. Az előadások informatívak voltak, a Tanácsadói Panel a projekt megvalósítását értékesnek és időarányosnak értékelte, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a projekt megvalósítása a célegyenesbe került, így itt az ideje hajrázni.


 • 2014.05.14-15. – Ismét Kolozsváron járt a CriticEL

  Ismét a Kolozsvári Babes - Bolyai Tudományegyetemen járt a CriticEL projekt. Az egyetem Környezettudományi képzésén részt vevő Magyar hallgatók ismerkedhettek meg a CriticEL projekt céljaival és programjával. A fiatal kutatói pályáról és a kémiai eljárásokról Dr. Mádainé Üveges Valéria kutató tartott élménydús előadást.


 • 2014.10.09-10 18th International Waste Recycling Conference
 • 2014.04.28. Föld napi ünnep, szépkorúaknak megtartott előadásokkal, bemutatókkal

  A "CriticEl" című projekt a Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar és a miskolci Herman Ottó Múzeum közös szervezésében a Miskolci Egyetemen folyó "Szépkorúak Akadémiája" programsorozat keretében mutatta be eredményeit és invitálta meg a Szépkorúak Akadémiája programsorozat hallgatóit egy ismeretterjesztő tematikájú közös Föld napi Ünneplésre, 2014. április 28-án a Herman Ottó Múzeum „Pannon-tenger Múzeum” nevű kiállító épületébe.

  Az esemény sajtótájékoztatóján Szolyák Péter mint házigazda köszöntötte a résztvevőket, Dr. Gombkötő Imre ismertette az esemény apropóját, célját, a CriticEl kutatások eddigi és várható eredményeit, Prof. Dr. Palotás Árpád Bence beszélt a kritikus elemek gyakorlati felhasználásáról, az anyagkutatási kötődésekről, Hajdúné Dr. Molnár Katalin tájékoztatott az eseménynek a Szépkorúak  Akadémiája programjában betöltött szerepéről, Dr.  Bokányi Ljudmilla pedig a baktériumos kísérletről szólt, ez utóbbit bemutató követte.

  A vendégek ezután múzeumi tárlatvezetés részesei voltak, majd meghallgatták "Ami nincs kritikus elemek nélkül" című előadást , s érdekes  kísérleteket tekinthettek meg, majd a Hulladék a jövő nyersanyaga  témában hallhattak előadást.


 • 2014.04.24. Középpontban a lányok „Lányok Napja – 2014”

  2014.04.24.-én a Miskolci Egyetemen ismét megrendezésre került a Lányok Napja rendezvény. A Rendezvény célja a pályaválasztás előtt álló középiskolás lányok számára a tudományos pálya vonzóbbá tétele. A kezdeményezéshez a CriticEl projekt is csatlakozott.


 • 2014.04.16. Előadás A hulladékról szóló törvény és végrehajtási rendeleteinek hatása a hazai hulladékgazdálkodásra címmel

  2014.04.16.-án László Tibor Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium, Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály, főosztályvezető-helyettese tartott előadást a hulladékról szóló törvény és végrehajtási rendeleteinek hatása a hazai hulladékgazdálkodásra címmel. Az előadásra főosztályvezető-helyettes úr a Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet meghívására érkezett.


 • 2014.04.10. Az ADMINE konzorcium benyújtotta a projekt tervet a Horizon2020 felhívásra.

  A Geonardo által koordinált 11 tagú nemzetközi konzorcium (benne a Miskolci Egyetem MF kari csapatával) április 8-án benyújtotta javaslatát az Európai Uniónak. A projekt a közérdekű fontosságúnak tekintett nyersanyagtelepek védelméhez, kifejlesztéséhez szükséges jogszabályi módosítások kidolgozását célozta meg, 30 hónap tervezett időtartamban koordinált támogatási akció programként. A magyar résztvevőkjön kivül UK, portugál, román, svéd egyetemek és kutatóintézetek, illetve egy brüsszeli EU szervezet vesz részt a programban.

  2014.04.10.

  Földessy János

 • 2014.04.07. Fotópályázat hulladékgazdálkodás témában

  A hulladékok és másod nyersanyagokkal kapcsolatos helyes viselkedésre hívja fel a figyelmet egy fotópályázat keretében a CAR-REC Gépjárműroncs-kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. A fotópályázatra minden érdeklődőnek érdemes beneveznie, aki érez magában egy kis fotós vénát.

  A felhívás az alábbi címen található meg:

  http://roncskezelesmegfeleloen.hu/ az Információ átadás legördülő menü alatt.


 • 2014.03.14. Criticel cikk a GEODA folyóiratban - 17 új tétellel gazdagodott a magyarországi ásványfajok leltára

  A Criticel kutatásoknak köszönhetően 2013-ban 17, eddig Magyarországról ismeretlen ásványt sikerült kimutatni. Ezek döntő része a mecseki fonolitos területről származó RFF-tartalmú ásvány, köztük számos nemzetközi viszonylatban is ritkaságnak számít. De jónéhány új ásvánnyal gazdagítottuk a Pátka Szűzvári ércesedés paragenezisét is, melyek közül a legérdekesebbek az aikinit-bizmutin sorba tartozó Pb-Cu-Bi-szulfosók, közülük mikroszondás elemzéssel nyolcfélét azonosítottunk.   

  2014.03.14..

  Szakáll Sándor

   

 • 2014.03.14. A "Szilárd ásványi nyersanyagok Magyarországon" című könyv bemutatója

  2014. március 14-én a Földtani Intézet épületében tartotta a Magyarhoni Földtani Társulat a Geolitera kiadásban megjelent "Szilárd ásványi nyersanyagok Magyarországon" című könyv bemutatóját. A könyv egyes fejezeteinek szerzői között szerepelnek egyetemünk Criticel projektben résztvevő kutatói: Hartai Éva (nemesfémércek), Németh Norbert (vasércek), Földessy János (színesfémércek) és Gombkötő Imre (nyersanyagelőkészítési technológiák).
   

  Tovébbi információ az alábbi link alatt:
  www.geolitera.hu/kiadvanyok/29/szilard-asvanyi-nyersanyagok-magyarorsza


 • 2014.02.23. Horizont2020 projekt - ADMINE - közérdekű fontosságú nyersanyag telepek

  A Criticel együttműködő partnere, a Geonardo KFT meghívta a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karát akoordinálásában  szerveződő kutatási konzorcium tagjának. A csapat április 8-ra készíti el javaslatát a fenti témában történt H2020 kiírásra. A konzorciumnak immár 14 különböző szervezet jelezte részvételi érdekeltségét.  

 • 2014.02.17. Miskolci fiatal kutató lép munkába az a programban

  Szilágyi Péter (ELTE 2013) MSc geológus csatlakozott az Ásványi Nyersanyagok kutatási alprogram csapatához. A miskolci  fiatal szakember a Hermann Ottó Gimnáziumban szerezte érettségiját. Jelenlegi feladata a program adatbázisainak naprakészen tartása és a mintaküldések, eredmény fogadások intézése.

  2014.02.17.

  Földessy János

   

 • 2014.02.20-21. La Palma Research Center látogatása a Műszaki Földtudományi Kar alapkutatási projektjeinél

  A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának hagyományosan jó kapcsolata van a Spanyolországi La Palma Research Center munkatársaival, akivel több korábbi FP5/6 és FP7 pályázatott nyújtottak be közösen. 2014.02.20. – 21.-én workshop-ot szerveztünk, amelyre a La Palma Research Center munkatársai a Kútfő projekt meghívására érkeztek egyetemünkre, ahol mind a két projekt, a Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar és az European Federation of Geologist szakmai szervezet munkatársaival intenzív, H2020 pályázati előkészítő munka folyt.


 • 2014.02.20. Egyetemünk vendége volt Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke

  2014. február 20-án a Miskolci Egyetemre látogatott Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A múltból a jövőbe a Miskolci Egyetemen (Tudomány határok nélkül a Kárpát-medencében)” címmel tartott konferencián vett részt, ahol az előadók hangsúlyozták az egyetemen folyó alapkutatások fontosságát.

   

  A rendezvényről bővebben itt:

  http://www.uni-miskolc.hu/public/index.php?page_id=&news_id=3993


 • 2014.02.14. CriticEl V. szakmai szeminárium

  A CriticEl projekt megvalósítói és a Tanácsadói Panel tagjai 2014.02.14.-én megtartották az V. szakmai szemináriumot. A rendezvényt a Miskolci Herman Ottó Múzeum kiállítási épületében található Pannon-tenger Múzeumban tartottuk. Az előadások elsősorban a megjelenés előtt álló monográfiák és a várható szabadalmi eljárások köré csoportosultak.

   A résztvevőknek a szünetben lehetőségük volt megtekinteni a múzeum izgalmas és látványos kiállítását is.

  A Pannon-tenger Múzeumról bővebb információt a : http://pannontenger.hu/ weboldalon találhat.


 • 2014.02.01. Gerges Anita átigazolt a Mecsekérc Zrt-hez

  Gerges Anita geológus-mérnök, aki az indulástól résztvett a projekt munkájában, és az A alprogram adatkezelését, mintakezelését vezette, február elsejétől a Mecsekérc Zrt geológusaként Pécsen folytatja a munkát. A projekt ezúton is köszöni alapos, lelkiismeretes munkáját.

  2014.02.01.

  Földessy János

 • 2014.01.31. Előadás vetített képek nélkül

  Földessy János a stratégiai elemekről tartott előadást a Vakok és Gyengénlátók Szövetségének miskolci csoportjánál, a miskolci Lions klub társszervezésében. A kb. harminc résztvevő ásványokat és kőzeteket, érceket foghatott a kezében, amelyeket az előadó történelmi kommentárokkal kisért. A találkozó végén az előadó is kipróbálta egy rövid ideig a nem-látást, és letakart szemmel válaszolt a jelenlévők kérdéseire. 

  2014.01.31

  Földessy János

   

 • 2014.01.26. - 02.01. Wroclawban járt a Criticel projekt

  A CriticEl Kutatói meglátogatták a Wroclaw-i Műszaki Egyetemet, ahol a témában érintetteknek bemutatták a projektet és tárgyaltak az együttműködés lehetőségeiről. A jelentős bányászati iparral rendelkező országban számos kapcsolódó kutatási pontot sikerült feltárni.


 • 2014.01.22. Horizon 2020 B-A-Z megyei Nyitó Rendezvény

  A Criticel projekt testvér pályázata a KÚTFŐ - a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának felszín alatti vizekhez kapcsolódó  nemzetközi kutatási potenciáljának fejlesztése célzott alapkutatási feladatok támogatása által” című, TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0049 számú projekt a Nemzeti Innovációs Hivatallal közös rendezésében Miskolcra érkezett a Horizon2020 keretprogramot bemutató roadshow. A rendezvényen a CriticEl projekt is képviseltette magát.

  Az előadások az alábbi linken érhetőek el:

  http://www.kutfo.uni-miskolc.hu/?p=dokumentumok


 • 2014.01.20. Criticel tanulmányok a BKL Bányászatban

  Megjelent a BKL Bányászat 2013. évi összevont 5-6. száma. Ebben a CRITICEL projekt kutatási eredményeiról szóló beszámolók  szerepelnek a szakmai tanulmányokként. A beszámolók fele-fele részben az ásványi nyersanyag kutatási illetve az eljárás technológiai alprogramokhoz kapcsolódnak. A cikkek elektronikus példányai innen letölthetők.

  2014.01.20.

  Földessy János

  BKL bányászat, publikáció, A-program, B-program

  http://www.ombkenet.hu/index.php/bkl-banyaszat

   

 • 2014.01.13. Értéket hulladékból- alapkutatások másodlagos nyersanyagok hasznosítására
  A kutatómunkánk fő célkitűzése: a a kritikus elemek szekunder nyersanyagokból való kinyerése és a későbbi üzemi technológiai kialakításának tudományos megalapozása.
  A hazai forrásokból történő előállításra alapvetően két út kínálkozik:
  A bányászati meddőkből  és erőműi pernyékből  nyert ritka- és ritkaföldfém ásvány tartalmú koncentrátumok kohászati feldolgozása.
  Itt kerül sor a fehérvárcsurgói üveghomok, a pátkai szulfidos-fluoritos, az úrkúti mangánérc bánya és előkészítőmű meddőjének vizsgálatára. 
  A lakossági és ipari célra gyártott és elhasznált elektronikai eszközök alkatrészeiben, szerkezeti anyagaiban rejlő kritikus elemek kinyerése.
  Az elhasználódott notebookok, a mobiltelefonok, a síkképernyők (LCD, LED TV-k és monitorok; plazma TV-k, a LED világítóeszközök nagy koncentrációban tartalmaznak értékes – kritikus – fémeket.  Ezen elemek mellett, különösen a NYÁK-okban, igen jelentős nemes- (Au, Ag, Pt) és színesfém tartalom (Cu, Pb, Sn, Zn, Al) is, melyek aprítást követően mágneses, elektromos és sűrűség szerint fizikai eljárásokkal visszanyerhetők. A finomabb méretben, ill. ötvözetként előforduló nemesfémek és a kritikus elemek kémiai (és/vagy biokémiai) úton tárhatók fel és választhatók le. 
   
  E kutatómunka alapvetően a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai, valamint a Ásványtani-Földtani Intézetében folyik. A kémiai elemzéseket az MTA Természettudományi Központ Anyag- és Környezetkémiai Intézete végzi.
   
  2014.01.13.
   
  Csőke Barnabás, másodlagos nyersanyagok
   
 • 2014.01.12. Felszíni geofizikai módszerek a kutatások előkészítésére

  A  módszereink segítségével roncsolásmentesen kutathatjuk a felszín alatt elhelyezkedő ásványi nyersanyag testeket. Jelenlétükre a geofizikai mérési adatokból inverziós feldolgozással kiolvasható fizikai paraméterek térbeli eloszlásaiból következtethetünk.  A Bükkszentkereszt környéki  jelentős berillium dúsuláson komplex geofizikai (mágneses, nagyon alacsony frekvenciás elektromágneses, spektrális radiometriai, multielektródás fajlagos ellenállás és gerjesztett polarizációs) méréseket végeztünk. A tapasztalatok alapján az érctartalmú zóna a legtöbb esetben a nagy fajlagos ellenállású, alacsony tölthetőségű metavulkanit fölött helyezkedik el. További kutatására a fajlagos ellenállás és gerjesztett polarizációs mérések együttes alkalmazása javasolható. Az  ábrán egy multielektródás látszólagos fajlagos ellenállás és látszólagos polarizálhatóság szelvény menti mérésének értelmezése látható. A bemutatott szelvény jobb oldalán agyagba ágyazott mészkő görgetegek hatása jelentkezik, középen a nagy fajlagos ellenállású és alacsony tölthetőségű zóna magas kvarctartalmú, kiemelt helyzetű metavulkanitra utal, baloldalon pedig a vető mellett a felszín irányában fokozatosan emelkedő helyzetű majd a felszínen is megjelenő metavulkanit hatása figyelhető meg. 

  2014.01.12.

  Turai Endre, Berillium, Bükkszentkereszt


 • 2014.01.11. Váratlan vendég - kobalt ércesedés a darnói gabbróban

  Platinát kerestünk, kobalt érkezett...   A siroki Darnó-hegyen mélyült korábbi Rm 135 sz. fúrás 543,6 méter mélyről származó bazalt mintájában ércmikroszkópos és elektron-mikroszondás módszerrel a kobaltint (CoAsS) azonosítottunk. Ezt az ásványt - mely szintén stratégiai elemhordozó, eddig a területről nem említették. A kobaltin apró, 5-10 µm-es, szögletes szemcséket alkot egy másik ércásványban, a kalkopiritben (CuFeS2). 

  2014.01.11. 

  Hartai Éva

  Kobalt,   Recsk, Darnó


 • 2014.01.10. Platinafémek hazai földtani formációkban?
  Modulvezető: Dr. Hartai Éva, egyetemi docens, foldshe@uni-miskolc.hu
   
   
  A kutatás célja annak feltárása, hogy milyen hazai formációkban lehetséges a platinacsoport elemeinek jelentősebb dúsulása. Ennek keretében az előzetes szakirodalmi feldolgozás eredményeit a CriticEl projekt keretében készült monográfia első kötetében összegeztük.
  A következő területeket tartjuk perspektívikusnak: (1) a recski érces komplexum; (2) Szarvaskői-egység jura magmás kőzetei; (3) a darnói triász vulkanitok; (4) bázisos és ultrabázisos magmás testek egyéb mélyfúrásokban.
  Elvégeztük  a terepi mintagyűjtést a recski, a szarvaskői és a darnói területen, illetve az elérhető fúrási anyagokból.  Jelenleg zajlik a minták műszeres anyagvizsgálata, illetve folyik a minták kémiai elemzése. Az első igéretes nyomok a recski Lahóca ércesedésében, szarvaskői gabbró pegmatitokban és irotai metamorf palákban jelentkeztek. 
   
  2014.01.10.
   
  Hartai Éva
  PGE, platina,  Recsk, Irota, Szarvaskő, Darnó
   
 • 2013.11.21-22. 17. Waste Recycling Konferencia

  17. alkalommal került megrendezésre Kassán a Szlovák Tudományos Akadémia Geotechnikai Intézetének szervezésében. A konferencián a hulladék feldolgozás témakörében adtak elő Lengyelországból, Finnországból, Szlovákiából és Magyarországról érkezett delegációk. Az előadások között számos a CriticEl program keretében elért eredményt is bemutattak fiatal kutatóink és doktoranduszaink. A következő, 18th Waste Recycling konferencia Miskolcon kerül megrendezésre.


 • CriticEl tanulmány jelent meg Horvátországban-2013.11.16

  Kiss Gabriella (ELTE) és Federica Zaccarini (U Leoben) annak a cikknek a szerzői, amely a Geologica Croatica-ban (IF2012: 0,511) jelent meg a Darnó-hegyen mélyült Rm135 fúrásban harántolt üledékhez kötött színes ércesedésről. A munka a Criticel projekt keretében készült, és jelentős hozzájárulást jelent a  kritikus elemdúsulásokra is vizsgált idős üledékes sorozat kőzettanához és réteghez kötött ércesedéséhez. A tanulmány teljes szövege olvasható ide klikkelve.

  http://www.geologia-croatica.hr/ojs/index.php/GC/article/view/GC.2013.19

 • CriticEl Félidős Konferencia-2013.11.14-15.
 • Doktorandusz számolt be a CriticEl projektben végzett kutatásairól – 2013.11.08.

  A Miskolci Egyetemen működő Mikovinyi Sámuel Doktori Iskola tevékenységének keretében idén is megrendezésre került az iskolában kutató munkát végző doktoranduszok éves, előrehaladásukat bemutató előadássorozat. A Prof. Dr. Gyulai Ákos, Prof. Dr. Szabó Imre és Prof. Dr. Csőke Barnabás professzorok alkotta bizottság előtt, Kormos Katalin, Molnár Zoltán és Pap Zoltán számoltak be előrehaladásukról


 • CriticEl előadás sorozat az MTA felolvasótermében – 2013.11.06.

  Zsúfolásig megtelt az MTA Székház Felolvasóterme a Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya „Kritikus nyersanyagok Európában, hazai lehetőségek" című tudományos ülésére, melyen számos szakmai szervezet és a Földtudományokkal foglalkozó kivalló kutató, akadémikus is részt vett, képviseltette magát. A megnyitót Vörös Attila az MTA r. tagja, az MTA X. Osztály elnöke nyitotta meg, a moderátori feladatokat Kovács Ferenc az MTA r. tagja, a Miskolci Egyetem emeritus professzora tartotta. Az előadások döntően a CRITICEL program projekt jelenlegi állását mutatták be, az előadásokat a honlapon is hamarosan közzé tesszük.

 • CRITICEL TANULMÁNY JELENT MEG ROMÁNIÁBAN, 2013.10.16.

  Bodor Sarolta, Földessy János,  Kristály Ferenc és Zajzon Norbert  (Ásványtani-Földtani Intézet) a tagjai  annak a  szerzői teamnek, akik tanulmánya Rudabánya környéki Bódvaszilasi Homokkő ásványtanáról megjelent a CARPATHIAN JOURNAL OF EARTH AND ENIRONMENTAL SCIENCES folyóiratban  (IF2012:1,495). A vizsgált formáció a REE ásványok egyik hordozó kőzete a rudabányai ércesedésben.

 • CRITICEL KUTATÓ A SCIENCE DIRECT ÁPRILIS JUNIUSI TOPLISTÁJÁN, 2013.10.06

  Dr Kristály Ferenc (Ásványtani-Földtani Intézet)  tagja annak a romániai és brit szerzői csapatnak, akik tanulmánya a forszterit nanopor ásványtanáról megjelent a Materials Science and Technology folyóiratban (IF2012:1,18) és  felkerült a Science Direct 2013 április – júniusi toplistájára. Teljesítményükhöz ezúton is gratulálunk.

  http://top25.sciencedirect.com/subject/materials-science/15/journal/journal-of-materials-science-technology/10050302/archive/45


 • HORIZON 2020 INFORMÁCIÓS NAPOT TARTOTT A GEONARDO, 2013.09.19

  2013 szeptember 19-én a Felnőtt Továbbképzési Központban tartotta információs napját az EU K+F keretprogramok egyik legsikeresebb magyar KKV résztvevője, a Geonardo KFT. A cég a Criticel projekt együttműködő partnere. Az előadásokat Kitley Gábor geológus, a Criticel tanácsadó panel tagja, ügyvezető igazgató, és Lovász Gabriella közgazdász, projekt menedzser tartotta. A Criticel kutatói mellett a Kutfő, Forrász projektek kutatói és vezetői, illetve a Kar több érdeklődő oktatója részt vett az előadásokon. Az előadások megtekitnhetők az alábbi linkre kattintva.

 • CRITICEL ELŐADÁS A SZEPTEMBRI FAZOLA NAPOKON, 2013.09.13

  2013 szeptember 13-án a hagyományos Fazola napi konferencián Földessy János a CRITICEL projekt előzetes eredményeiről  tartott előadást. Az előadása itt tölthető le.

 • A VII. FAZOLA NAPOK- ,Műszaki Földtudományi Kutatások 2013 szakmai-tudományos konferencia- Miskolc, 2013. 09.13.
  A rendezvény szervezői:

  a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara,

  az MTA Földtudományok Osztály, Bányászati Tudományos Bizottsága,

  az MTA Miskolci Területi Bizottsága,

  az OMBKE Egyetemi Osztály,

  a BAZ Megyei Mérnöki Kamara,

  MMKM Kohászati Múzeuma

   

  TISZTELETTEL MEGHÍVJÁK

  A VII. FAZOLA NAPOK rendezvénysorozat keretében szervezett

  Műszaki Földtudományi Kutatások 2013

  szakmai-tudományos konferenciára.

  A rendezvény időpontja: 2013. szeptember 13.

  A rendezvény helye: Miskolci Akadémiai Bizottság székháza,Miskolc Erzsébet tér 3.

  v

  Szakmai-Tudományos Konferencia PROGRAMJA

  2013. szeptember 13. Péntek

  10.00-13.00 Szakmai előadások

  Megnyitó, Köszöntő

  DR. LAKATOS ISTVÁN Professzor Emeritus, az MTA rendes tagja a MTA-MAB elnöke

   

  DR. FÖLDESSY JÁNOS egyetemi tanár, DR. GOMBKÖTŐ IMRE egyetemi docens (ME)

  Stratégiai ásványi nyersanyagaink: jövőbe tekintés

  DR. CSŐKE BARNABÁS egyetemi tanár, DR. NAGY SÁNDOR tudományos munkatárs(ME)

  Kritikus elemek visszanyerése elektronikai hulladékokból

   

  Kávészünet

   

  Levezető elnök: DR. SZŰCS PÉTER egyetemi tanár, dékán

   

  DR. KOVÁCS BALÁZS egyetemi docens (ME)

  Felszínalatti vízkészlet-gazdálkodás az Észak-magyarországi Régióban

   DR. LÉNÁRT LÁSZLÓ egyetemi docens (ME)

  A bükki hidegkarsztvíz és a Bükk-térségi termál-karsztvíz kapcsolatrendszere

   

  VII. FAZOLA NAPOK programja

  2013. szeptember 13-14.

  Helyszín: Miskolc, Felsőhámor, Újmassa

  Programok:

  Szeptember 13. péntek

  Műszaki Földtudományi Kutatások 2013 Szakmai Tudományos konferencia (MAB Székház)

  Szeptember 14. szombat (Helyszín: Újmassa – Műemlékkohó)

  fémöntési, anyagvizsgálati bemutatók * fémhab előállítás * vízi-kerekes kovácsolás * XIII. Fazola díszmű-kovácsverseny * népi és kismesterségek bemutatója * a műszaki természettudomány szerepe napjainkban vitaműsor * erdei iskola * tiszteletbeli kohász avatás * kohó csapolás * gyermekprogramok * ének, zene,

   

  FAZOLA NAPOK rendezvénysorozat rövid története:

  A Fazola napok rendezvénysorozat az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület miskolci szervezeteinek, a felsőhámori Kohászati Múzeum illetve Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának együttműködésével 2007. évben indult. Célja a térség szakmai-ipari kultúrája bemutatása, emlékei megőrzése és közkincsé tétele, a műszaki pályák népszerűsítése. Kiemelt cél a selmeci hagyományok ápolása, a bányász, kohász, erdész szakemberek közötti barátság, szakmaszeretet elmélyítése, tudományos konferenciák, szakmai bemutatók és kulturális programok keretében.

  A rendezvény névadója: Fazola Henrik és fia Fazola Frigyes, a magyar vasgyártás, a vasművesség kiemelkedő egyéniségei. Henrik Egerben kovácsműhelyt létesített, majd 1770-ben Mária Terézia engedélyével a Garadna és a Szinva patak völgyében vashámort, öntő és kovács művet létesített, továbbá egyik alapító és vezető szakembere volt a térségi vasgyártásnak. Hamvai a hámori temetőben ismeretlen helyen nyugszanak. Emlékét a Felsőhámori temetőben egy kovácsoltvas emlékmű hirdeti. Frigyes a gyár továbbfejlesztője volt, 1813-ban Újmassán kohóüzemet telepített. Ez évben 200 éves a Fazola kohó.

 • INTERJÚ FÖLDESSY JÁNOSSAL A KLUBRÁDIÓBAN, 2013.09.05.

  A Klubrádió Többet ésszel műsorában csütörtökön, szeptember 5-én 13.00 órakor Földessy János professzorral beszélgetett  Faludi Gabriella stratégiai ásványi nyersanyagforrásaink kutatásáról. Az interjú a klubradio.hu honlapról is letölthető.

 • NÉMET SZAKEMBER TARTOTT RÖVID KURZUST A CRITICEL KUTATÓINAK - Miskolc, 2013.07.05.
  Június 26-27-én Prof. Dr. habil. Harald G. Dill, a Bundesanstalt für Geowissenschaften und Rohstoffe munkatársa és a Leibniz Universität Hannover oktatója Miskolcon a  „Kritikus elemek teleptani viszonyai, különös tekintettel a magyarországi indikációkra” címmel, angol nyelvű két napos rövid kurzust tartott.
  A professzor a nyersanyagok rendszerzésének világhírű kutatója. Az Earth Science Reviews című folyóirat különszámaként 2010-ben megjelent, “The “chessboard” classification scheme of mineral deposits: Mineralogy and geology from aluminum to zirconium” című, 420 oldalas tanulmánya bekerült a Science Direct „Top 25 Hottest Articles” listájára, amely világszerte valamennyi tudományterületet háromhavonta értékel a letöltések száma alapján. Megjelenése óta ez a tanulmány az Earth Science Reviews ranglistáján az 1. helyen áll.
  Programjának szervezésében az ME,  az MTA X. osztálya, illetve a Magyarhoni Földtani Társulat közösen vett részt.
  Az előadásokon  a projekt helyi szakemberei mellett budapesti, kolozsvári kollégák, hallgatók is résztvettek. Az elhangzott előadások anyaga megtekinthető az alábbi linkre kattintva.

  2013.07.05

  Hartai Éva


 • KUTATÓINK RÉSZTVETTEK AZ SOMP 2013 ÉVI KÖZGYŰLÉSÉN, 2013.06.29.

  Június 26-29. között Debreczeni Ákos egyetermi docens, Földessy János egyetemi. Tanár és Kovács Ferenc akadémikus, professzor emeritusz részt vettek a Bányászprofesszorok Nemzetközi Egyesülete (SOMP) éves közgyűlésén. A görögországi Milos szigetén megtartott konferencián húsz országból 58 résztvevő jelent meg. Földessy János előadáson mutatta be a CRITICEL projektet a résztvevőknek. Többen jelezték szándékukat együttműködési megállapodásra közös kutatások érdekében. A szigeten a turizmus mellett két millió tonna/év bányászat folyik zavartalanul, példájaként két jelentősen eltérő gazdasági ágazat békés és gyümölcsöző együttműködésének. A CRITICEL-ről elhangzott előadás ide kattintva megtakinthető.

 • CRITICEL ELŐADÁS AZ ORSZÁGOS ÁSVÁNYVAGYON GAZDÁLKODÁSI ANKÉTON, 2013.06.12.

  A második országos ásványvagyon gazdálkodási ankétot a  Magyarhoni Földtani Társulat szervezésében Pécsett rendezték meg, számos előadással, országos érdeklődés mellett. Földessy János a CRITICEL projekt szerkezetéről tartott előadást a fórumon. Az előadás kivonata itt tölthető le.

 • Változás a publikációk köszönetnyilvánító szövegében – Miskolc, 2013.05.15.

  Tájékoztatunk minden tisztelt CriticEl megvalósítót és partnereiket, hogy a Miskolci Egyetemen hamarosan lezáruló Kutatóegyetemi pályázat fenntartási időszakára való tekintettel a CriticEl projektben megvalósított publikációk esetében az alábbi köszönetnyilvánítást szükséges megjelenttetni:

  A tanulmány/kutató munka a TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV -2012-0005 jelű projekt részeként, a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területén működő Fenntartható Természeti Erőforrás Gazdálkodás Kiválósági Központ tevékenységének részeként az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg"

   

  The described work was carried out as part of the TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV -2012-0005 project as a work of Center of Excellence of Sustainable Resource Management, in the framework of the New Széchenyi Plan. The realization of this project is supported by the European Union, cofinanced by the European Social Fund.”

   

  A változtatást a Projekt Irányítási Kézikönyvben is átvezettük. Kérünk minden résztvevőt, hogy a jövőben ezt a szöveget használja!

   

  Köszönettel!
  CriticEl menedzsment

 • Föld napi rendezvény - Miskolc, 2013.04.22.

  Kritikus elemek , a jövő veletek!

  A MISKOLCI EGYETEM CRITICEL PPROJEKTJÉNEK FÖLD NAPI RENDEZVÉNYE A ZENEPALOTÁBAN

  FÖLD NAPI GONDOLATOK

  Prof.Dr. Földessy János, egyetemi tanár

  „Stratégiai ásványkincseink karnyújtásnyira”

  Bőhm József egyetemi docens

  "Kincsek a hulladékban"

  Gombkötő Imre, egyetemi docens, projekt menedzser

  " Mitől kritikusak az elemek, avagy ami nincs azt ne pazaroljuk!"

  Fellép:

  Simon Zoltán, színművész

  Szabó Dávid (szaxofon)

  Tóth Sándor (zongora)

  Bartók Béla Zeneművészeti Intézet Szaxofon Kvartettje

   

  Időpont: 2013. április 22. 18.00 óra

  A rendezvény ideje alatt megtekinthető

  Orosz Ila

  Mesélő Bregenzerwald c. fotokiállítása

  Kritikus elemek, a jövő veletek!

  CriticEl-  a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának  "Nemzetközi együttműködésben megvalósuló alapkutatás a kritikus nyersanyagok hazai gazdaságfejlesztő potenciáljának kiaknázására - című , TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV -2012-0005 jelű projektje

   

 • XXXI. Nemzetközi Ásványfesztivál – Miskolc, 2013.03.09.-10.

  A hagyományos ásványfesztiválon a CriticEl project is megjelenik egy érdekes standdal.

  Több mint három évtizede csodálják , adják és veszik, mutatják meg szakértő és amatőr érdeklődő tekintetek előtt, beszélnek  tudományos és ismeretterjesztő keretek között a Föld kincseiről a Miskolci  Nemzetközi Ásványfesztiválon. Immáron harmincegyedik a sorban az, amely  március 9-én nyitja meg kapuit a Miskolci Egyetemen, ám első alkalommal kerülnek egy program részeként a nagyközönség elé az úgynevezett kritikus elemek.

  Információkkal, háttéranyagokkal, nem kevés látnivalóval minden érdeklődőt várnak a projekt megvalósítói a CE –Kritikus elemek standján a 31. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon 2013. március 9-én és 10-én.

 • CriticEl I. Szakmai Szeminárium – Miskolc, 2013.01.31

  A projekt keretében végzett kutatómunka első szakaszát lezárandó, a CriticEl projekt szakmai vezetése a K+F modulok részvételével szakmai szemináriumot tartott. A szeminárium kivalló terep volt a modulokban végzett munka bemutatására és az ötletek és más modulokhoz való kapcsolódási pontok megvitatásához. A szakmai szeminárium pezsgő hangulatban zajlott és eredményesen zárult. Prof. Dr. Földessy János, a projekt szakmai vezetője értékelte az elhangzott előadásokat, és érdemi vitát kezdeményezett a projektben folyó munka minden egyes moduljával. A következő szakmai szeminárium megszervezését 2013.04.30.-ra tervezzük, amely egyben a Tanácsadói Panel soron következő ülése is lesz egyben.

 • CriticEl csapatépítő összejövetel – Miskolc, 2012.12.19

  A CriticEl projekt kutatói teamjei a projekt indítását követően egy jó hangulatú ismerkedéssel kezdték a munkát és búcsúztatták a 2012. évet. Hogy miért is volt szüksége ismerkedő/csapatépítő összejövetelre a Műszaki Földtudományi Kar összeszokott gárdájának? A rendezvényem mutatkoztak be azon fiatal kutatók, akik a CriticEl projekt keretében munkájukkal erősítik a csapat eredményességét. A fiatalok bemutatkozó interjúikat folyamatosan tesszük elérhetővé a projekt honlapján.


CriticEl - "Nemzetközi együttműködésben
megvalósuló alapkutatás a kritikus
nyersanyagok hazai gazdaságfejlesztő
potenciáljának kiaknázására"
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV -2012-0005