• 2014.03.08-09. Nemzetközi Ásványfesztivál a Miskolci Egyetemen
 • 2014.01.31. Előadás a Vakok Szövetségében
  A Miskolci Egyetem CriticEl projektjének rendezvényeként Prof.Dr. Földessy János egyetemi tanár, a projekt szakmai vezetője tartott előadást a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének Borsod Abaúj Zemplén megyei székházában Ásványok a mindennapjainkban címmel. Felvételeink a találkozáson készültek.

 • 2013. 11. 14.-15. Gazdasági fejlődésünk kulcsai lehetnek a nyersanyagok hazai forrásai

  A Magyarhoni Földtani Társulat, az MTA Miskolci Akadémiai Bizottsága, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület közös szervezésében 2013. november 14.-15.-én két földtudományi  konferenciára kerül sor, melyen hazai szakemberek számolnak be egyrészt a folyó kutatásokról, másrészt a nyersanyag gazdálkodás aktuális helyzetéről és a jövőre vetített kilátásokról. A projekt első napi programja az ásványi nyersanyagforrásokra, a második a másodnyersanyagokra összpontosít, a harmadik pedig az erőforrások hazai szintű gazdaságossági elemzésével foglalkozik a CriticEl programon belül. Az eseménysorozat második programpontja az ásványvagyon gazdálkodási fórum. A fórum egy előadássorozat harmadik befejező része, a budapesti és pécsi rendezvényeket követően. A fórum fő célkitűzése annak kidomborítása, hogy az ország ásványvagyona jelentős kiaknázatlan gazdasági lehetőséget rejt. Ezen a rendezvényen a szilárd ásványi nyersanyagok és az energiahordozók kapnak főszerepet, és kerülnek terítékre olyan stratégiai tervek, amelyek az ásványvagyonra alapozható gazdasági fejlődést is felölelik. A fórum résztvevői szakmai szervezetek, irányító hatóságok, egyetemi és ipari szakemberek, helyi és országos gazdaság politikai döntéshozók és tanácsadók. Az esemény fontosságát aláhúzza, hogy előadást tart Ríz Gábor, országgyűlési képviselő, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Közgyűlése alelnöke,és Kasó Attila miniszterelnökségi tanácsadó is.

  A rendezvényhez kapcsolódóan a projekt Tanácsadói Panelja is tanácskozott a projekttel kapcsolatos eszmecserét folytatott a projekt szakmai vezetésével.


 • 2013.szeptember 27. – Kutatók Éjszakáján a CriticEl program

  A hagyományosan sok érdeklődőt vonzó programról  2013. szeptember 24.-én tartottak sajtótájékoztatót  a Miskolci Egyetemen. Az  eseményen  Prof. Dr. Kékesi Tamás tudományos és nemzetközi  rektor-helyettes szólt elsőként  a sajtó képviselői előtt hangsúlyozva, milyen jelentős szerep jut az eseménynek az egyetemi munka megismertetésében a tudományok népszerűsítésében, hiszen nem csupán Miskolcról, de szerte a régióból is érkeznek vendégek. Dr. Madarász Tamás egyetemi docens, a bemutatkozó TÁMOP- programokról, egyebek között a CriticEl-ről is szólt, Dr. Szabó Tamás egyetemi docens pedig,a különböző karok bemutatói között tallózott.

  A CriticEl projekt is jelen volt érdekes kísérletekkel illetve a projekt keretében meghirdetett vetélkedővel a Miskolci Egyetem által szervezett rendezvényen. A standokat több százan látogatták, köztük nagy számban a régió középiskolásai.


 • 2013. szeptember 16. – CRM InnoNET workshop Varsóban

  A CRM InnoNET projekt által szervezett workshop-on vett részt Dr. Nagy Sándor és Dr. Gombkötő Imre,  projekt menedzsere. A CriticEl projekt témájával közel azonos, EU országok által szervezett program (www.criticalminerals.eu) kapcsán új potenciális K+F partnerek és pályázati ötletek megismerésére nyílt lehetőség a hamarosan induló HORIZON 2020 keretében beadandó K+F pályázatokhoz. A rendezvényen több olyan cég/vállalkozás képviselői is részt vettek, amelyekkel a Miskolci Egyetem CriticEl projekt megvalósítása érdekében együttműködhet, illetve együttműködést készíthet elő. A CRM projekt projektmenedzserével megismerkedtünk és a CriticEl projektet bemutattuk, amelyek alapján további együttműködések kialakítását kezdeményeztük. A rendezvény alkalmas volt a CriticEl projekt Európai szintű szakmai bemutatkozására is.


 • 2013.szeptember 13-14. – Fazola napi konferencia

  A Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottságának székházában a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, az MTA Földtudományok Osztály, Bányászati Tudományos Bizottsága, az MTA Miskolci Területi Bizottsága, az OMBKE Egyetemi Osztály,a BAZ Megyei Mérnöki Kamara, és a MMKM Kohászati Múzeuma szervezésében, a Miskolci Egyetem CriticEl és Kútfő projektjének közreműködésével megrendezett Műszaki Földtudományi Kutatások 2013 szakmai-tudományos konferenciát. A rendezvényen Prof. Dr. Földessy János, a projekt szakmai vezetője és Dr. Nagy Sándor adtak elő nagy érdeklődésre számot tartó, érdekes előadást.


 • 2013.szeptember 5. - Felkészülés a Horizont 2020 programra

  A Magyar Tudományos Akadémia Széchényi téri székházában Csuzdi Szonja, a Nemzeti Innovációs Hivatal Külkapcsolatok Főosztályának főosztályvezető – helyettese tartott előadást Felkészülés a Horizont 2020 programra címmel 2013. szeptember 5. –én. A CriticEl projekt ott volt a tájékoztató előadáson. A programsorozat következő állomása 2013. Szeptember 13. A rendezvény meghívóját lásd itt.


 • 2013.06.13 Környezeti témák tudományos megközelítésben

  Kilencedik alkalommal találkoznak a Miskolci Egyetemen a KÁRPÁT-MEDENCEI KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KONFERENCIA programsorozatának kutatói. A három napon át tartó tanácskozást Prof. Dr. Dobróka Mihály  rektorhelyettes nyitotta meg , első előadásaként a

   napsugárzás energiatermelésre történő közvetlen felhasználásának lehetőségeiről és kilátásairól, fókuszálva a a Kárpát-medencére témában Dr. Kiss Ádám professzor tartott előadást.

  A bányászattól a turizmusig. Felszín alatti vizekre alapozott lehetőségek az Észak-magyarországi régióra – ez volt a címe Szűcs Péter professzor előadásának, amelyben többek között bemutatta a Kútfő projektet is.  A hulladékgazdálkodás és a fenntartható természeti erőforrás-gazdálkodás című előadásában Dr. Bőhm József többek között a kritikus elemek fontosságáról is  szólt. A szerdai plenáris ülés után a Hulladéklerakók rekultivációja, utógondozása című könyv rövid ismertetése zajlott, a résztvevők találkozhattak a szerzőkkel Dr. Szabó Imrével és Dr. Szabó Attilával.

  A program szekcióülésekkel és poszterek bemutatójával folytatódott.


 • 2013.06.04. - Kolozsváron járt a CriticEL

  A Kolozsvári Babes - Bolyai Tudományegyetemen járt a CriticEL projekt. Az egyetem Környezettudományi képzésén részt vevő Magyar hallgatók ismerkedhettek meg a CriticEL projekt céljaival és programjával. A fiatal kutatói pályáról és a biológiai eljárásokról Varga Terézia Erzsébet fiatal kutató tartott kimerítő előadást.


 • 2013.05.10. II Szakmai Szeminárium és a Tanácsadói Panel 1. Féléves Ülése

  A CriticEl projekt szakmai megvalósítói második alkalommal rendezték meg szakmai szemináriumukat, amelyben az egyes kutató csapatok beszámoltak az eddig elvégzett munkáról és eredményekről. Az előadások informatívak voltak, a Tanácsadói Panel a projekt megvalósítását értékesnek és időarányosnak értékelte, ugyanakkor felhívták a figyelmet azokra az Európai Uniós kezdeményezésekre, amelyekre már most érdemes figyelmet fordítani.


 • 2013.04.26. Lányok Napja a Miskolci Egyetemen

  2013.04.26.-án a Miskolci Egyetemen megrendezésre került a Lányok Napja rendezvény. A Rendezvény célja a pályaválasztás előtt álló középiskolás lányok számára a tudományos pálya vonzóbbá tétele. A kezdeményezéshez a CriticEl projekt is csatlakozott.


 • 2013. 04. 22. Föld napi ünnepség a Zenepalotában

   Szépszámú vendégsereg előtt ünnepelte a Miskolci Egyetem CriticEl programja a Föld napját hétfőn a Zenepalotában.  Simon Zoltán színművész  olvasott  fel egy részletet Márai Sándor Füveskönyvéből, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet Szaxofon Kvartettje játszott. Ezzel indult az est. A köszöntő szavak után Földessy János professzor lépett  a pódiumra, hogy a „ karnyújtásnyira” lévő kincseinkről beszéljen.  Tóth Sándor intézeti hallgató Bach játéka következett zongorán ,majd vers  ,Szabó Lőrinc : A Föld  barátai című költeményét hallhatta a nagyérdemű.  Bőhm József egyetemi docens a hulladékokból visszanyerhető  drága anyagokról mondta el gondolatait,majd újabb Bach darabban gyönyörködhetett a főként érdeklődőkből álló közönség ,az átiratot Szabó Dávid  intézeti hallgató játszotta. Karinthy Frigyes Az inkarnátor című novelláján derülhettek a résztvevők, s  gondolkozhattak el Gombkötő Imre egyetemi docens előadásán , ami arról szólt” Mitől kritikusak az elemek, avagy ami nincs azt ne pazaroljuk!” Az est végén  rövid előadást hallhattak a vendégek  az ásványok és a bor  kapcsolatáról, majd a Zenepalota aulájában  - ahol Orosz Ila   művészi természetfotóit állították ki -Patkó Gyula az egyetem rektora mondott a Föld napja apropóján ünnepi pohárköszöntőt.


 • 2013. 03. 28. Monitoring látogatás

  2013.03.28.-án Varga Mariann, az ESZA Kft. munkatársa a CriticEl projektnél járt Monitoring látogatáson. A látogatás során Gombkötő Imre projektmenedzser bemutatta a projektet és a megvalósítás helyszínét is. A látogatás célja a forrásfelhasználás hatékonyságának növelése volt.


 • 2013. 03. 10. XXXI. Ásványfesztivál, Miskolc

  A Közép-európai gyűjtők Mekkája. Több mint három évtizede csodálják , adják és veszik, mutatják meg szakértő és amatőr érdeklődő tekintetek előtt, beszélnek  tudományos és ismeretterjesztő keretek között a Föld kincseiről a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon. Immáron harmincegyedik a sorban az , amely március 9. - 10.-én nyitotta meg kapuit, ám első alkalommal kerültek a CriticEl program részeként a nagyközönség elé az úgynevezett kritikus elemek.

  Információkkal, háttéranyagokkal, nem kevés látnivalóval vártak minden érdeklődőt a projekt megvalósítói a CE –Kritikus elemek standján a 31. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon.

   


 • 2013.03.07. Sikeres programokról, Düsseldorf

  Nemzeti Külgazdasági Hivatal Enterprise Europe Network osztálya által társrendezett Sikeres K+I Európában: 5. Európai partnerközvetítő című rendezvény

  Az észak-rajna-vesztfáliai Enterprise Europe Network hálózat támogatásával már ötödik alkalommal kerül megrendezésre a nemzetközi partnerközvetítő rendezvény, melyen új K+F partnerek és új pályázati ötletek megismerésére nyílik lehetőség a hamarosan induló HORIZON 2020 keretében beadandó K+F pályázatokhoz. A rendezvényen több olyan cég/vállalkozás képviselői is részt vettek, amelyekkel a Miskolci Egyetem CriticEl projekt megvalósítása érdekében együttműködhet, illetve együttműködést készíthet elő. A projekt keretében két jövőbeli projekt ötletet bemutattunk további együttműködések kialakítását kezdeményeztük. A rendezvény alkalmas volt a CriticEl projekt Európai szintű szakmai bemutatkozására is. A rendezvényen a projekt megvalósítói közül Dr Gombkötő Imre projekt menedzser és Dr. Nagy Sándor vett részt.


 • 2013.02.20. Ankét az ásványvagyon minősítés, értékelés és gazdálkodás időszerű kérdéseiről

  A Magyarhoni Földtani Társulat, a Magyar Bányászati és földtani Hivatal és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet a magyarországi bányászat megújulást megalapozó három részes földtani kutatási ankétsorozatot indított, ennek első ülése 2013. február 20-án zajlott Budapesten , az MFGI Dísztermében.
  Képünkön Prof. Dr. Földessy János a CE Kritikus elemek projekt szakmai vezetője, aki Gombkötő Imre egyetemi docens, projekt menedzserrel együtt ismertette a CriiticEl projekt célkitűzéseit, másik felvételünkön a tanácskozás résztvevőinek egy csoportja.

   

   

   

 • 2013. 01. 31. CriticEl I. Szakmai Szeminárium – Miskolc
 • 2012. 12. 19. CriticEl csapatépítő összejövetel – Miskolc
 • 2012. 11. 26. Nyitó rendezvény

CriticEl - "Nemzetközi együttműködésben
megvalósuló alapkutatás a kritikus
nyersanyagok hazai gazdaságfejlesztő
potenciáljának kiaknázására"
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV -2012-0005